DE ONLINE SLAGER
VAN DE ANTWERPSE HAVEN

Feestdagen specials

Pizzaparty

Ambachtelijke
bereidingen

Van karkas tot eindproduct

Alles uit
eigen atelier

Pure smaken, zonder bewaarmiddelen

Het ruimste
assortiment

Vaste klassiekers, aangevuld met wekelijkse 'specials'

Het beste van twee grote slagersfamilies

Al meer dan vijftig jaar is Slagerij De Laet een waar begrip in Ekeren. De slagerij is sinds 2010 de passie van Lode Hendrickx en Leonie Willemsen. Lode behoort tot de familie Hendrickx waar al vijf generaties lang het slagersbloed door de aderen stroomt. Slagerij De Laet verenigt in zich het beste van twee grote slagersfamilies. Volledig volgens de familietraditie staat het pure vakmanschap centraal.

De familie Hendrickx

François (Sooi) Hendrickx verkocht als beestenkoopman levende dieren aan de inwoners van zijn dorp, De Luchtbal. In die tijd had elk gezin zijn eigen beest(en). François beende het vlees op een correcte manier uit en verwerkte het achteraf.  Dat deed hij bij de mensen thuis.

Zijn zoon Antoon (Toon) Hendrickx zette dit werk voort. Antoon verhuisde naar Berendrecht waar hij in 1921 een slachterij oprichtte. Hier werden de dieren geslacht en verwerkt tot ondermeer beuling, kop, spek, frikadellen, gerookt vlees, hesp en fruut. De klanten moesten deze opgeknoopte verse vleesrolletjes die per gewicht werden verkocht, koken en in schijven snijden.

Met paard en kar reed Toon door het dorp waar hij de stukken vlees verkocht. Vervolgens reed hij naar de ‘koekestad’ met de ‘betere’, duurdere stukken voor ‘de chique mensen’. De boten die aanmeerden in de groeiende Antwerpse haven voorzag hij van de nodige vleesbereidingen.  Antoon’s vrouw Katarina (Kaat) Ots stond in hun klein winkeltje.

Toon en Kaat kregen zeven kinderen waarvan er vier de beenhouwersschort aantrokken. Alfons (Fons) Hendrickx nam de ouderlijke zaak over. In die periode was het niet meer voldoende om ‘grof’ vlees te verkopen en rond te dragen.

Een winkel voor de verkoop werd een absolute noodzaak en de verwerking van het vlees werd alsmaar belangrijker. Zo kwamen er de charcuteriebereidingen en salades bij.  Alfons en zijn vrouw Angel Van de Weyer, een beenhouwersdochter uit Kapellen, maakte er een bloeiende beenhouwerij van.

De liefde en passie voor het slagersvak overhaalde zoon Jef Hendrickx om de beenhouwerij voort te zetten. Door zijn toegewijde aanpak en die van zijn vrouw Bieke Verhaert bereikte zij heel wat binnen de slagerswereld.  Zo deden zij mee aan talrijke vakwedstrijden en sleepten telkens hooggewaardeerde prijzen in de wacht.

Ook in deze generatie veranderde er veel in het slagersberoep. Zo kwamen er voor het eerst traiteurgerechten in de toonbank.  Onder invloed van hogere klanteneisen, strikte hygiënische normen, traceerbaarheid van het vlees en geavanceerde machines evolueerde de slagerij naar een moderne en vakkundige onderneming.  Jef en Bieke voedden drie kinderen op.

Hun oudste zoon Lode Hendrickx zette het levenswerk van zijn vader, groot-, overgroot- en betovergrootvader voort.  Tijdens zijn studentenperiode in Gent leerde hij zijn latere echtgenote Leonie Willemsen kennen. Samen stortten ze zich in de hardwerkende beenhouwersstiel.

In 2010 koos het jonge slagerskoppel ervoor de slagerij te verhuizen naar een andere, bestaande slagerij die ze overnamen: Slagerij De Laet in Ekeren.

De familie De Laet

Net als de familietraditie van Hendrikx school ook achter deze slagerij een hele slagersfamilie. We reizen opnieuw terug in de tijd.

Danny De Laet en zijn echtgenote Sylvia Talboom waren de laatste generatie van de slagersfamilie De Laet. Zijn vader Alois De Laet en moeder Lea Buys namen de slagerij in Ekeren over van Suske Wauters en bouwden deze verder uit.

De vader van Alois was een beestenkoopman uit het Waasland. Slagerij De Laet is inmiddels al meer dan vijftig jaar een begrip in Ekeren.

Twee familietradities samengebracht

De huidige Slagerij De Laet is het resultaat van het samenbrengen van twee generatieoverstijgende familietradities. Lode en Leonie beoefenen de slagerstiel met een grote liefde voor de traditie en het ambacht. Al het beste vlees en charcuterie wordt in eigen atelier ambachtelijk bereid volgens de oude receptenboeken.

Lode en Leonie respecteren ten volle het ambachtelijke vakmanschap, maar zijn – net zoals hun voorgangers in de familie – voortdurend bezig met innovatie. In 2010 namen ze de zaak in Ekeren over, twee jaar later vonden er een grondige verbouwing en vernieuwing van het atelier plaats. Vanaf 2015 kan u bij Slagerij De Laet online bestellen en wordt er geleverd aan bedrijven in de Antwerpse haven.


SteengrillGourmetFondue – Teppanyaki
Fondue Antwerpen – Teppanyaki Antwerpen – Steengrill Antwerpen – Gourmet Antwerpen
Teppanyaki bestellen – Steengrill bestellen