DE ONLINE SLAGER
VAN DE ANTWERPSE HAVEN

Endvogel: het perfect vlees voor malse stoofpotjes

30 augustus 2018

Heb je al van endvogel gehoord? Dit rundvlees is aan een bescheiden opmars bezig in de moderne keuken. En dat is volledig terecht. Endvogel is namelijk uitzonderlijk rijk aan smaak. Ideaal voor stoofpotjes! Hieronder lees je alles over deze lekkernij van het rund. 

 

Wat is endvogel? 

Endvogel wordt gesneden van de schouder van het rund. Eigen aan het vlees is de pees die erdoor loopt. Bij het stoven gaat die gelatineren, wat meteen de heel specifieke smaak verklaart. 

 

Zo maak je een stoofpotje van endvogel klaar 

De bereiding van endvogel is vergelijkbaar met gewoon stoofvlees van de nekspier. Alleen is het vlees nog lekkerder en malser door zijn structuur en de dikke pees. De bereidingstijd is iets korter (1 à 1,5 uur), maar het recept is identiek.  

Endvogel recept 

  1. Bak het vlees goed aan in een braadpan en kruid af met peper en zout. 
  1. Voeg bouillon en water toe. 
  1. Doe het vlees in de stoofpot met of zonder deksel (mét deksel krijg je een krachtigere saus). 
  1. Laat bruin bier inkoken in een aparte pot. Van zodra het kookt voeg je het toe aan de stoofpot. 
  1. Voeg ui en eventueel andere groenten toe. Ook kruiden als laurier, tijm en peterseliestengels komen goed tot hun recht.  
  2. Laat het geheel ongeveer een uur sudderen.  

Voor een uitgebreidere beschrijving van het recept, klik hier. 

Biefstuk van de Endvogel 

Endvogel kan je ook eten als een biefstuk, bijvoorbeeld met peperroomsaus en frietjes. Het is bijzonder lekker vlees, maar je hebt er wel iets meer bijtwerk aan dan een chateaubriant.  

Wil je de endvogel wel eens proberen? Bestel hem vandaag nog via onze website.